Hur åldras huden?
Redan i 20-årsåldern börjar huden åldras och överhuden är papperstunn. Här dör gamla hudceller och ersätts hela tiden av nya. Hela hudytan förnyas ungefär en gång i månaden. Talgkörtlarnas produktion av ett oljigt ämne fungerar som smörjmedel åt huden och ser till att den förblir elastisk och inte torkar ut. De små blodkärlen i huden vidgar sig och avger extra värme om du har feber, och vid kallt väder drar de ihop sig för att kapsla in värmen.
Huden åldras
Under överhuden ligger läderhuden. Den har små trådar som kallas fibriller. Elastinfibrillerna gör huden elastisk och kollagenfibrillerna håller ihop hudytan. Kollagen är ett fiberprotein som stärker huden och mellan dessa fibriller finns hyaluronsyran.
När du blir äldre blir huden tunnare och mindre töjbar, den kan bli torr och rynkigare. Den skyddar sämre och blir ofta känsligare. När din hy åldras tappar den volym och densitet, precis som de flesta kroppsdelarna gör när de åldras. Du kan inte undvika att huden åldras, men det går att begränsa de tecken som är mest synliga. Detta gör du genom en hälsosam livsstil där du får i dig viktiga produkter som kollagen och hyaluronsyra samt vitaminer. Du kan bara komma åt läderhuden – där hudstrukturen grundas – inifrån. En del är förstås också att välja rätt hudvårdsprodukter, motionera och undvika rökning.